Ledelsen i en virksomhed har ansvaret for at medarbejderne trives, at der er et sundt arbejdsmiljø og at medarbejdernes potentiale udnyttes. Oftest hænger flere af disse områder sammen. Uden et sundt arbejdsmiljø trivedes medarbejderne ikke og kan derfor ikke udnytte deres potentiale. Omvendt trivedes medarbejdere sjældent, hvis deres potentiale ikke udnyttes, og det skaber et dårligt arbejdsmiljø. Derfor har ledelsen et enormt ansvar i at have fingeren på pulsen i medarbejderstaben. Kommunikation er nøglen i alt dette, og tager ledelsen sig ikke tid til at forholde sig til både det sammenhængende arbejdsmiljø og den enkelte medarbejder, vil det kunne resultere i et så destruktivt miljø, at det bliver vanskeligt at udrede.

 

Stik dem en julegave, så bliver de nok hængende

Flere virksomheder giver i dag deres medarbejdere julegaver. Afhængig af virksomhedens størrelse og økonomi, kan disse gaver variere i størrelse. For nogle medarbejdere kan denne personalegode føles som bestikkelse. Hvis MUS-samtalen er blevet skåret fra på grund af tidsmangel, men man i stedet får smidt en julegave i nakken, kan dette vække stor harme hos den enkelte medarbejder. Men hvor er det lige grænsen går?

 

Er et par Nike Jordan for meget?

Nogle gaver fra virksomheder virker ude af proportioner, eller bare en smule malplaceret. For en virksomhed med en lav gennemsnitsalder i deres medarbejderstab ville det måske ikke være fremmed, at virksomheden forsøgte at give noget, der falder i målgruppens smag. Eksempelvis et par Nike Jordan. Sammenligner man et par Nike Jordan med et ur af høj kvalitet, vil de fine Jordan sneakers formentlig virke mindre ekstravagante. Men i virkeligheden koster et par Nike Jordan omkring et tusind kroner. Så det er på ingen måder en fedtet gave, hvis et firma gav Nike Jordan til sine medarbejdere. På trods af den egentlige økonomiske værdi vil det muligvis kunne camoufleres, hvis virksomheden forærede Nike Jordan frem for et ur. Det skyldes, at vores opfattelse af deres værdi er en anden end dens egentlige værdi.

 

Bestik ikke dine medarbejdere med Nike Jordan

Selvom det kan lyde som en fin gestus at forære sine medarbejdere gaver i forbindelse med jul eller jubilæer, må det aldrig være kompensation for reelt HR-arbejde. At bestikke sine medarbejdere med et par Nike Jordan sneakers er ikke en holdbar løsning. Men hvis man har et velfungerende arbejdsmiljø, tilfredse medarbejdere og desuden det økonomiske overskud, kan gestussen modtages, som det den var tiltænkt. Som en velfortjent gave. Et par Nike Jordan. Et klap på skulderen. Så længe det ikke erstatter den gode kommunikation, og opmærksomheden på trivslen på arbejdspladsen, er det ganske ufarligt at forære sine medarbejdere julegaver. Når det er sagt, er det nok ikke alle medarbejdere, der lige stod og ønskede sig et par Nike Jordan.